6 tips voor thuisonderwijs
Tot in ieder geval 19 januari 2021 zijn de scholen helaas weer gesloten door de aangescherpte coronamaatregelen die 14 december bekend zijn gemaakt. Dit betekent dat kinderen weer (online) onderwijs op afstand krijgen en er ook weer veel op ouders terechtkomt. Tijdens de vorige lockdown bleek dat dit minder makkelijk was dan gedacht. De concentratie van de kinderen is een stuk minder dan op school en waarschijnlijk is de motivatie nog minder dan bij de vorige lockdown. Maar wat kan jij als ouder doen om onderwijs op afstand toch een stukje prettiger te maken voor je kind en voor jezelf? Wij geven een paar tips waar jij hopelijk wat aan zult hebben.
1. Maak een duidelijke planning
Wanneer je samen met je kind een duidelijke planning afspreekt, weet iedereen wat er die dag van hem of haar verwacht wordt. Begin hierbij met de meest vervelende taak, of de opdracht waarmee je kind nog best wat moeite heeft. Dit zorgt ervoor dat de concentratie beter verdeeld wordt. En wanneer je het minst leuke hebt gehad, bouw je langzaam toe naar de leuke dingen. Plan tussendoor voldoende tijd voor pauze en ga dan even iets heel anders doen, een wandeling maken bijvoorbeeld. Een frisse neus halen en beweging zorgt ervoor dat je kind weer meer energie en concentratie krijgt. Neem in je planning ook duidelijk op wanneer je kind bij jou terecht kan voor vragen en wanneer hij of zij er zelf even moet proberen uit te komen. Zo heb jij ook je tijd voor jouw werkzaamheden.
2. Probeer zoveel mogelijk een vast ritme te hanteren
Probeer een dag er zoveel mogelijk uit te laten zien als de normale dagen. Houd hierbij ook het ritme aan dat je normaal gesproken aanhoudt. Start met een goed ontbijt en begin dan op hetzelfde tijdstip als dat je kind op een normale schooldag begint. Houd ook de pauzes zoals je die normaal zou houden. Wanneer je dit niet aanhoudt, wordt het steeds lastiger om een goede balans te vinden.
3. Houd het leuk!
Probeer met variatie, afwisseling en leuke thema’s de schoollessen in te delen. Breng het op een leuke speelse manier, zodat er ook ruimte is om plezier te maken. Zo houdt iedereen het beter vol en dit zorgt ook voor een leuke afleiding voor zowel jou als je kind. Kijk bijvoorbeeld op pinterest voor leuke creatieve ideeën. Probeer hierbij ook online en offline met elkaar af te wisselen. Dit is niet alleen beter voor de concentratie, maar ook voor de houding van je kind. Een hele dag verkeerd achter een laptop of tablet zitten zorgt vaak voor nek-, schouder- en rugklachten.
4. Heb geduld
Hoe moeilijk dit soms ook is, probeer je geduld te bewaren en zo min mogelijk aan je kind te tonen dat jij het soms ook even niet meer weet. Kinderen zijn net spiegels en kopiëren wat ze zien. Op het moment dat ze onzeker worden en antwoorden zoeken, zoeken ze steun bij de ouder. Wanneer jij aangeeft dat het niet erg is dat het allemaal iets anders gaat en wat langer duurt dan normaal en ze daarnaast ook blijft motiveren, zijn ze vaker nog flexibeler dan je denkt. En als het dan wel gelukt is, omdat ze hebben doorgezet zijn ze vaak nog trotser. En dat mogen ze dan natuurlijk ook zijn. Want het is niet niks wat er al allemaal op de kinderen afkomt vandaag de dag.
5. Accepteer dat het even niet gaat zoals je zou willen
Heb je echt een dag dat het allemaal gewoon niet gaat? Je moet zelf thuis aan het werk, het huishouden gaat gewoon door en nu moet je ook nog de rol van onderwijzer op je nemen, terwijl je dat helemaal niet bent. Dan is het niet zo gek toch dat dingen even niet lopen zoals je zou willen? Accepteer dit dan ook gewoon voor jezelf. Morgen weer een dag, nieuwe ronde, nieuwe kansen.
6. Vraag om hulp
En weet je het echt even niet meer? Vraag dan gerust om hulp. Daarvoor zijn de onderwijzers op school. Zij kunnen je tips en advies geven over hoe jij het beste met deze situatie om kunt gaan. Daarnaast mag je ook altijd de ergotherapeuten van Kracht Ergotherapie inschakelen. Zij hebben misschien ook goede ideeën en denken graag met je mee.