Handtherapie
van Kracht

Handtherapie van Kracht

Heeft u hand- of polsklachten en bent u benieuwd of een handtherapeut iets voor u kan betekenen? De handtherapeuten van Kracht kijken graag samen met u naar de mogelijkheden die er zijn om eventueel de klachten te verminderen. Wij hebben vier gecertificeerde handtherapeuten in dienst, die in de regio Twente en de Achterhoek in één van onze praktijken, bij u thuis of op locatie behandelingen kunnen uitvoeren.

U kunt bij Kracht Handtherapie terecht zonder verwijzing van de huisarts, middels de Directe Toegankelijkheid Ergotherapie (DTE). Bent u benieuwd wat Kracht voor u kan betekenen? Vraag gerust naar de mogelijkheden, wij zijn telefonisch te bereiken via 088 – 501 4300 of door een e-mail te sturen naar info@krachtergotherapie.nl.

Wat is handtherapie?

Handtherapie is een therapeutische behandeling voor een ieder die door een ongeluk, slijtage of overbelasting zijn of haar hand(en) niet meer normaal kan gebruiken. Het doel van handtherapie is om door middel van adviezen een behandeling op te stellen om het functioneren van de hand(en) te verbeteren.

Wat doet de handtherapeut?

De handtherapeut onderzoekt wat de oorzaak van uw klachten is. Wanneer dit in kaart is gebracht, kijkt de ergotherapeut samen met u naar een passende methode om uw klachten te verminderen of eventueel zelfs te laten verdwijnen. Hierbij adviseert de handtherapeut over de mogelijkheden en geeft daarnaast voorlichting over het behandelplan.

Waarvoor kunt u terecht bij Kracht Handtherapie?

Kracht Handtherapie kijkt samen met u welke behandeling het beste bij u past. Aan de hand van een behandelplan en therapieën gaat de handtherapeut met u aan de slag om uw hand weer zo optimaal mogelijk te laten functioneren.

Ervaart u pijn of klachten op één van deze plekken?

Heeft u op één of meer van de aangewezen plekken pijn? Dan kan dit mogelijk wijzen op enkele van de genoemde aandoeningen. Om dit te onderzoeken zal de handtherapeut tijdens een intakegesprek een aantal vragen stellen of eventueel testen uitvoeren. Ook kan het zo zijn dat er, mocht dit nodig zijn, door middel van meetinstrumenten onderzoek wordt gedaan. Hierop aansluitend zal de ergotherapeut vaststellen of handtherapie voor u geschikt is, of dat u doorverwezen moet worden naar een specialist.

Onderzoek naar uw hand- of polsklachten

Herkent u zich niet in de omschreven klachten of aandoeningen? Dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen voor een specifiek onderzoek. De handtherapeut onderzoekt graag waardoor de klachten die u ervaart ontstaan en de eventuele mogelijkheden voor een behandeling.

Klachten in onderarm of elleboog behandelen

Ook voor klachten in uw onderarm of elleboog kunt u bij ons terecht. De handtherapeuten kunnen ook voor klachten in deze gebieden een behandeling opstellen.

Pijnklachten in één van uw vingers?

Peesletsel
Wanneer er  door een verwonding, overbelasting, infectie of operatie peesletsel ontstaat, zorgt dit ervoor dat u de hand door bewegingsbeperking minder goed in kunt zetten. Onder andere een mallet vinger, waarbij door een ongeluk of operatie peesletstel ontstaan is, is een aandoening waardoor de vinger niet optimaal functioneeert. De handtherapeut kan onderzoeken of dit het geval is en stelt samen met u een behandelplan op waarbij ernaar wordt gestreefd om de hand weer zo optimaal mogelijk te kunnen gebruiken.

Zenuwproblematiek
Wanneer u zenuwproblemen ervaart in de hand kan dit zorgen voor een ander gevoel, pijn of uitval in de hand. Zenuwproblemen kunnen door veel oorzaken ontstaan. De handtherapeut kan onderzoeken waardoor de klachten ontstaan en samen met u een behandelplan opstellen om de pijn te verminderen of eventueel te laten verdwijnen.

Pijnklachten in uw wijsvinger?

Veel voorkomende klachten in de wijsvinger zijn reuma, artrose, gewrichtsstijfheid, of instabiliteit. De ergotherapeut zal tijdens een intakegesprek onderzoeken waar uw klachten vandaan komen en hierop aansluitend een behandelplan opstellen.

Reuma
Reuma is verzamelnaam voor een ziekte die de gewrichten en pezen aantast. Hierdoor kunt u pijnklachten en stijfheid ervaren. Welke klachten dit exact zijn verschilt echter per patiënt. Daarom zal een behandeling op maat moeten worden opgesteld. De handtherapeut onderzoekt welke behandeling voor u het meest passend is en stelt samen met u een behandelingstraject op, om uw klachten te verminderen.

Artrose
Artrose is een veel voorkomende aandoening en komt ook in de handen voor. Artrose is een vorm van slijtage van het gewricht, waardoor een pijn en stijfheid in uw hand of pols kan ontstaan. Vaak ontstaat er pijn bij zware of lange belasting, of juist wanneer u na rust weer meer gaat bewegen. Ook kunnen de vingers er soms wat anders uit gaan zien, doordat er extra bot is aangegroeid. Hierdoor kan het soms ook moeilijker worden om de vingers te buigen of te strekken. De handtherapeut bekijkt uw situatie en onderzoekt wat voor u de beste behandeling is om pijn en stijfheid te voorkomen.

Gewrichtsstijfheid
Gewrichtsstijfheid kan door meerdere oorzaken ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan het niet kunnen bewegen van uw hand of pols door gips na een botbreuk, na een operatie of door artrose. De behandeling voor gewrichtsstijfheid hangt af van de oorzaak. De handtherapeut onderzoekt waardoor de gewrichtsstijfheid ontstaat en stelt daarna samen met u een behandelplan op.

Instabiliteit
Instabiliteit in de vinger ontstaat vaak door letsel aan het gewricht. Dit kan na een ongeval, overbelasting, een operatie, hypermobiliteit, maar ook door artrose. Instabiliteit uit zich vaak in pijn in de gewrichten of in erg bewegelijkheid door banden die opgerekt zijn. Afhankelijk van uw klachten en de oorzaak van deze klachten stelt de ergotherapeut een behandeling op. Dit kan bijvoorbeeld  oefentherapie of juist rust zijn of het op maat laten maken van een spalk door een van onze handtherapeuten.

Pijnklachten in de muis van uw hand?

Veel voorkomende klachten in de muis van de hand zijn: reuma, artrose, peesontsteking, peesirritatie, overbelasting, gewrichtsstijfheid. De ergotherapeut zal tijdens een intakegesprek onderzoeken waar uw klachten vandaan komen en hierop aansluitend een behandelplan opstellen.

Reuma en duimklachten
Reuma is verzamelnaam voor een ziekte die de gewrichten en pezen aantast. Hierdoor kunt u pijnklachten en stijfheid ervaren. Welke klachten dit exact zijn verschilt echter per patiënt. Daarom zal een behandeling op maat moeten worden opgesteld. De handtherapeut onderzoekt welke behandeling voor u het meest passend is en stelt samen met u een behandelingstraject op, om uw klachten te verminderen.

Duimbasisartrose
Duimbasisartrose is een vorm van slijtage van het zadelvormige gewricht tussen het middenhandsbeentje van de duim en een van de handwortelbeentjes. Omdat het kraakbeen in dit gewricht is aangetast, zullen bewegingen van de duim pijnlijk zijn. Over het algemeen is duimbasisartrose goed te behandelen. Afhankelijk van welke vorm artrose u heeft start de handtherapeut een duimprotocol op. Eventueel kan er ook spalktherapie toegepast worden. De handtherapeut bekijkt uw situatie en onderzoekt wat voor u de beste behandeling is.

Peesontsteking
Wanneer u pijnklachten in de muis van uw hand heeft door een peesontsteking zijn hier verschillende soorten behandelingen voor, afhankelijk van de vorm van de ontsteking. Een peesontsteking kan ontstaan door overbelasting. Dit gaat vaak gepaard met irritatie in de pees, pijn,  zwelling en bewegingsbeperking. Knijpen, wringen, het maken van een vuist, zijn vaak erg pijnlijk en gaat erg moeizaam. Quervain en een trigger vinger zijn veelvoorkomende duimklachten waardoor het buigen en strekken pijnlijk worden en moeizaam gaan. In het geval van een peesirritatie ervaart u vaak klachten bij het strekken en buigen van de duim. De zijkant van de pols onder de duim voelt vaak pijnlijk aan. Bij een peesirritatie is rust vaak belangrijk. De handtherapeut kan ook een spalk op maat maken, zodat bepaalde bewegingen tijdelijk niet gemaakt kunnen worden, waardoor de pijn uiteindelijk minder zal moeten worden. Afhankelijk van uw situatie stelt de handtherapeut een behandeling op. Dit kan variëren van spalktherapie, gecombineerd met rust of ontstekingsremmende medicatie.

Overbelasting
Irritatie of een ontsteking in uw duim kan in sommige gevallen door overbelasting ontstaan, doordat u veel en vaak uw duim op dezelfde manier belast. Maar overbelasting kan ook door een val of een harde klap op uw duim. Hierbij is het belangrijk om voldoende rust te nemen met uw duim. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een brace of spalk.

Gewrichtsstijfheid
Gewrichtsstijfheid in uw duim kan door meerdere oorzaken ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan het niet kunnen bewegen van uw duim door gips na een botbreuk, na een operatie of door artrose. De behandeling voor gewrichtsstijfheid hangt af van de oorzaak. De handtherapeut onderzoekt waardoor de gewrichtsstijfheid ontstaat en stelt daarna samen met u een behandelplan op.

Pijnklachten in uw pols?

Veel voorkomende klachten in de pols zijn: reuma, artrose, peesontsteking, peesirritatie, overbelasting, zenuwproblematiek. De ergotherapeut zal tijdens een intakegesprek onderzoeken waar uw polsklachten vandaan komen en hierop aansluitend een behandelplan opstellen.

Reuma en polsklachten
Reuma is verzamelnaam voor een ziekte die de gewrichten en pezen aantast. Hierdoor kunt u pijnklachten en stijfheid ervaren. Welke klachten dit exact zijn verschilt echter per patiënt. Daarom zal een behandeling op maat moeten worden opgesteld. De handtherapeut onderzoekt welke behandeling voor u het meest passend is en stelt samen met u een behandelingstraject op, om uw klachten te verminderen.

Artrose in uw pols
Artrose in de pols kan ontstaan na een beschadiging door bijvoorbeeld een val of ongeval. Maar ook overbelasting of ouderdom kan artrose veroorzaken. Artrose in de pols kan pijn, minder kracht, zwelling of verstijving in het gewricht veroorzaken. Artrose in de pols wordt meestal vastgesteld door middel van een röntgenfoto. De handtherapeut onderzoekt uw situatie en stelt hierop aansluitend een behandeltraject op. Dit kan bestaan uit rust of spalktherapie.

Peesontsteking in de pols
Een peesontsteking in de pols kan op verschillende plekken ontstaan en voelt vaak pijnlijk aan. De ergotherapeut zal tijdens een intakegesprek onderzoeken waardoor de klachten ontstaan en welke behandeling hierop het beste aansluit. In het geval van een peesirritatie ervaart u vaak klachten bij het strekken en buigen van de pols. De  pols voelt vaak pijnlijk aan. Bij een peesirritatie is rust vaak belangrijk. De handtherapeut kan ook een spalk om maat maken, zodat bepaalde bewegingen tijdelijk niet gemaakt kunnen worden, waardoor de pijn uiteindelijk minder zal moeten worden.

Overbelasting
Irritatie of een ontsteking in uw pols kan in sommige gevallen door overbelasting ontstaan, doordat u veel en vaak uw pols op dezelfde manier belast. Maar overbelasting kan ook door een val of een harde klap op uw pols. Hierbij is het belangrijk om voldoende rust te nemen met uw pols. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een brace.

Zenuwproblematiek in de pols
Wanneer u zenuwproblemen ervaart in de hand kan dit zorgen voor een ander gevoel, pijn of uitval in de hand. Zenuwproblemen kunnen door veel oorzaken ontstaan. De handtherapeut kan onderzoeken waardoor de klachten ontstaan en samen met u een behandelplan opstellen om de pijn te verminderen of eventueel te laten verdwijnen.

Wij zijn aangesloten bij

    Sluiten





    Verwijzing

      Sluiten