Overgewicht en suikerinname tegengaan doe je zo!
Dat suikers niet goed voor ons zijn weten we eigenlijk wel. Toch vinden ouders het anno 2021 nog steeds moeilijk om ervoor te zorgen dat kinderen minder suiker binnenkrijgen. Wat kunnen ouders doen om betere en gezondere keuzes te maken en de inname van suiker te beperken? Onze kinderergotherapeuten Neliza en Krista zien de problematiek door overgewicht bij kinderen in de praktijk toenemen. Zij vertellen welke problemen er ontstaan door overgewicht. In samenwerking met kinderdiëtiste Judith van Duin, van Juce Voeding en Leefstijl geven zij advies en tips over wat ouders kunnen doen om de inname van suiker te beperken en overgewicht tegen te gaan.
Toename overgewicht bij kinderen
Op 9 juli is het Suikermaxdag voor kinderen in de leeftijd 4 tot 8 jaar. Dit houdt in dat kinderen van 4 tot 8 jaar op deze dag al het maximumaantal suikers binnen hebben gekregen voor het hele jaar. Dit is ook terug te zien in de cijfers van kinderen met overgewicht. Want het aantal kinderen met overgewicht blijft nog steeds toenemen. In 2016 had 11,9% van de kinderen in de leeftijdscategorie 4 tot 12 jaar overgewicht. In 2020 is dit aantal toegenomen naar 13,2% in diezelfde leeftijdscategorie (CBS, 2021). Ook Diëtiste Judith ziet dit terug in de praktijk. Daarnaast ziet zij in de praktijk dat op steeds jongere leeftijd insuline resistentie en diabetes type 2 ontstaat. Dit is meestal het gevolg van overgewicht dat ontstaat door een te hoge energie inname.
Problemen door overgewicht en suikers bij kinderen
Ook draagt overgewicht bij aan het niet meer optimaal kunnen uitvoeren van activiteiten als bijvoorbeeld fietsen, voetballen of tikkertje spelen. Ook zien wij dat kinderen met overgewicht sneller worden gepest. Dit heeft invloed op de sociaal emotionele ontwikkeling. We zien dat kinderen niet lekker in hun vel zitten en dit heeft ook weer invloed op de ontwikkeling van het kind en de prestaties op school. Wanneer kinderen veel suiker binnenkrijgen zijn zij vaak heel druk tijdens de suikerpiek en moe nadat deze piek over is en het lichaam weer om nieuwe energie vraagt. Zij kunnen hierdoor slecht slapen en moeilijker de dag doorkomen. Hierdoor kunnen kinderen minder goed concentreren en gaan de schoolprestaties achteruit. Ook zien wij dat kinderen tegenwoordig minder vaak buitenspelen en hierdoor meer binnen zitten en minder bewegen. Ook dit kan bijdragen aan overgewicht.
De rol van ouders bij overgewicht
Ouders zijn verantwoordelijk voor het eetgedrag van hun kinderen tot zij 12 jaar oud zijn. Kinderen kunnen namelijk zelf nog niet de consequenties van eetgedrag overzien. Daarnaast zijn kinderen van nature gek op suiker en dit heeft vaak de voorkeur. Ouders vinden het dan vaak ook heel vaak moeilijk om nee te zeggen. Uit gemakzucht of schuldgevoel. En veel ouders werken tegenwoordig beiden. Hierdoor is er minder tijd om gezonder te koken en gaat snel en gemakkelijk vaak voor gezond en uitgebreid koken. Denk aan pakjes waar alleen water aan toegevoegd moet worden bijvoorbeeld. Dit lijkt gezond maar hier zitten vaak veel suikers in. Ook zijn de gezonde boodschappen vaak duurder dan de minder gezonde boodschappen. Dan kiezen we tegenwoordig toch sneller voor goedkoper. En het aanbod van suikerrijke producten in de supermarkten is enorm. Vaak worden kinderen dan ook nog eens verleid met leuke afbeeldingen van hun favoriete prinses of tekenfilmkarakter. Dan moet je als ouder erg sterk in je schoenen staan om hier continu nee tegen te zeggen.
Wat kunnen ouders doen om overgewicht tegen te gaan?
Maak duidelijk afspraken met je kind over snoepen, frisdrank of tussendoortjes. Zo weet je kind waar die aan toe is en kan je als ouder makkelijker nee zeggen. Daarnaast kan je het kind op een leuke manier betrekken bij eetmomenten. Of ga eens met je kind brainstormen over wat gezondere keuzes zijn voor bijvoorbeeld tussendoortjes. Geef ze verschillende gezonde opties waarbij ze zelf een keuze mogen maken. Denk aan een cracker met kaas, een gekookt eitje, een soepstengel of een ijsje van gepureerd fruit en yoghurt. Geef zelf het goede voorbeeld en leg niet te veel de nadruk op ongezond eten. Eetgedrag wat als kind is aangeleerd zal in rest van het leven een grote rol blijven spelen.
Tips om te doen met je kind
- Laat je kind het menu samenstellen. Neem ze daarbij mee de supermarkt in en betrek ze bij het koken. Zo kunnen oudere kinderen helpen met snijden van groenten en kunnen jongere kinderen helpen de groenten in de pan met water te doen.
- Laat je kind zien waar eten vandaan komt. Ga bijvoorbeeld eens naar een kaasboerderij, laat je kind zelf groenten verbouwen in de tuin of fruit plukken op een fruitboerderij.
De rol van de kinderergotherapeut en de kinderdiëtist bij overgewicht
De kinderergotherapeut heeft onder andere een signalerende en adviserende rol. Wij onderzoeken waarom kinderen bepaalde activiteiten niet meer uit kunnen voeren en geven hierover advies naar ouders en leerkrachten toe. Wanneer wij bijvoorbeeld opmerken dat een kind moeite heeft met bepaalde activiteiten dat is ontstaan door overgewicht, kunnen wij dit multidisciplinair aanpakken. Wij schakelen dan, uiteraard met instemming van de ouders, de fysiotherapeut, diëtist of andere disciplines in waar nodig. Door dit breder aan te pakken, kunnen wij heel gericht werken aan het overgewicht.
De rol van school bij overgewicht
Scholen letten ook steeds meer op gezonde voeding bij kinderen op school. Zo bestaat er de Gezonde School, dat is opgezet vanuit de overheid. Dit geeft ouders handvatten om het kind gezonde voeding mee te geven naar school. Daarnaast worden ouders hierdoor ook gewezen op het belang van bewegen en buitenspelen. Daarnaast hebben scholen tegenwoordig een strenger traktatiebeleid en geven zij vanuit de Gezonde School advies gericht op leefstijl. Ook hierbij kunnen de diëtist en de ergotherapeut meedenken om preventief aan de slag te gaan om overgewicht ook op scholen aan te pakken.
Meer informatie over hulp bij overgewicht?
Benieuwd wat je als ouder of leerkracht nog meer kan doen om een gezonde leefstijl toe te passen? Of wil je meer informatie van de ergotherapeut of de diëtist ontvangen omtrent dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op via 088 – 501 4300 of info@krachtergotherapie.nl. Wij denken graag met je mee.